NieuwenhuizenGenealogyPages
genealogy of the Nieuwenhuizen family
First Name:  Last Name: 
[Advanced Search]  [Surnames]

Francois van Nieuwenhuuse

Male


Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Francois van Nieuwenhuuse 
  Nickname Francois 
  Born Belle Find all individuals with events at this location 
  Gender Male 
  Residence
  • Brugge, na 1584 naar Zeeland uitgeweken.
  Permanent Record Number 953 
  Person ID I953  Nieuwenhuizen Genealogy
  Last Modified 7 Feb 1994 

  Father Robert van Nieuwenhuuse 
  Mother Joanna de Langhe 
  Permanent Record Number 365 
  Family ID F365  Group Sheet  |  Family Chart

  Family Catherine (de) Drumez 
  Married Apr 1559  Brugge Find all individuals with events at this location 
  Type: Church 
  • Kerk: O.L.Vrouwkerk
  Permanent Record Number 409 
  Children 
   1. Katarina van Nieuwenhuyse
   2. Pieter van Nieuwenhuyse
   3. Jan van Nieuwenhuyse
  Last Modified 7 Feb 1994 
  Family ID F409  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map
  Link to Google MapsBorn - - Belle Link to Google Earth
  Link to Google MapsMarried - Type: Church - Apr 1559 - Brugge Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • Meermaals bekleedt Francois een openbaar ambt. In 1560, 1564, 1573, 1578 en 1584 is hij schepen van Brugge. Raad in 1565 en 1583. Hoofdman van St. Jacobszestendeel in 1582. In 1573 is hij bij een aankoop te Antwerpen, procuratiehouder der stad Brugge en in maart 1584, ditmaal als notabele Vrijlaat, maakt hij deel uit, als afgezand, van de delegatie naar de Hertog van Parma gezonden om met deze laatste te onderhandelen.

   Francois is wellicht ook koopman geweest want in 1583 vinden wij hem als Deken en Warandeerder van de Nieuwe Drapperie en van de Dubbel Leeuw.
   In 1569 is het gezin van Francois gehuisvest in een huis dat hij huurt tegen 7 f 15 sc.gr.'sjaars gelegen in de Naaldenstraat.
   Op 20 juni 1576 koopt hij, samen met zijn vrouw, het huis genaamd 'de Grote Beer', gelegen int Blecker ofte Copstratkin.
   In het Rijksarchief te Brugge wordt onder Blauwnummer 9782 een oorkonde bewaard door Francois van Nieuwenhuuse, in zijn hoedanigheid van schepen van Brugge, met zijn persoonlijk wapen gezegeld. Deze vondst liet ons toe de verkeerde gegevens in Le Doux en in van Dycke vermeld, te weerleggen.

   In 1585, bij de terugkeer van Alva, verlieten veel hervormdgezinden de stad uit vrees van vervolging. Ook Francois was ongerust maar in verstandhouding met zijn broers nam hij zijn voorzorg. Op dit ogenblik was hij reeds weduwnaar. De helft van zijn huis was dus reeds eigendom van zijn kinderen. Uit vrees dat de andere helft, die hem toekwam, in beslag zou kunnen genomen worden, verpande hij deze helft aan zijn broers Jan en Niklaas tegen 225 fgr. Dit redelijk groot bedrag overtrof wellicht de waarde, wat aan Niklaas het recht gaf beslag te leggen op een ander eigendom van Francois, een hofstede gelegen te Stene, om de teruggave van zijn lening te verzekeren. Wij vermoeden dat Francois met het bedrag van zijn lening in klinkende munt naar Zeeland is vertrokken, maar in feite zijn wij zijn spoor volledig bijster.