NieuwenhuizenGenealogyPages
genealogy of the Nieuwenhuizen family
First Name:  Last Name: 
[Advanced Search]  [Surnames]

Jan van Nieuwenhuuse

Male - 1663


Personal Information    |    Notes    |    Event Map    |    All

 • Name Jan van Nieuwenhuuse 
  Nickname Jan 
  Gender Male 
  Occupation Dismeester en kerkmeester van St. Jacobs. 
  Permanent Record Number 967 
  Died 28 Sep 1663  Brugge Find all individuals with events at this location 
  • De Staat van Goed ter dezer gelegenheid opgemaakt is zeer uitgebreid en derhalve zeer interessant. Tussen de bezittingen van de overledene spreekt men van een leen genaamd 'Cleyheemerswal' gehouden van den Princelicke Leenhove den Burch van Brugghe in de prochie van Leffynghe oost van der kercke. Een ander leen is gelegen binnen den Ambachte van Camerlyncx in de prochie van Leffynghe noord van de kerke ende oost noord-oost vande Hooghe Peerde Brugghe liggende over den Iperleet, gehouden van 't Hof Ter Waese gheseyt Calckaers leen.

   De plechtige uitvaart van Jan had plaats in de Collegiale Kerk van St. Salvator, met een volle dienst en volle geluid maar aan de geestelijkheid van de Cathedrale Kerk St. Donaes, waar de overledene, als erfelijke redenaar van het Proosse, diende begraven te worden, moest natuurlijk een schadeloosstelling betaald worden.
   Naar gewoonte werden afsterven en begrafenis door een uitklinker aangekondigd.
   Bij het spannen van de rouw ten sterfhuize spreekt men van twee witte kruiskens, vier candelaars en twee dwalen voor het opbaren.
   Achtendertig mannekens dragende flambeeuwen vergezelden het stoffelijk overschot. Er wordt betaald voor de pareure (?) en 't dragen van de vane van St. Jooris, aan de Gilde van de Keerse Ambacht en dan nog aan een tiental godvruchtige gilden waaronder deze van OLV van Laurette en deze van de Blinde Lieden Gasthuis. De kerkvloer was met stroo bedekt. Een groot wit satijne kruis lag op de tombe en drie kleine op het altaar. Voor de uitvaar werden 125 tekens (in het frans mereaux) gegoten waarvan twintid behouden werden om te dienen bij de gefondeerde eeuwige jaargetijde. De steen diende tot het gieten dezer tekens en waarin 's overledens wapens gegraveerd zijn is gespaard gebleven en bewaard in de familie van Caloen-Rotsart, afstammelingen van Jan.
   Er was natuurlijk een brooddeling aan de armen voorzien en bij de paters Recoletten werden 50 missen tot zielerust van de overledene opgedragen.
   Voor- en achterzijde van de 'teeckens' die uitgedeeld werden bij de uitvaart van Jan hadden een diameter van 58/59 mm. (Een afbeelding is bij mij aanwezig).
   De matrijs dezer tekens is bewaard gebleven bij de familie van Caloen-Rotsart de Hertaing.
  Person ID I967  Nieuwenhuizen Genealogy
  Last Modified 6 Feb 1994 

  Father Robert van Nieuwenhuuse,   d. 30 Nov 1630 
  Mother Cornelie Bogaerts 
  Permanent Record Number 370 
  Family ID F370  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 1 Anna Stoet,   d. 28 Feb 1636, Brugge Find all individuals with events at this location 
  Married 24 Oct 1626 
  Type: Civil 
  Permanent Record Number 373 
  Children 
   1. Anne-Marie van Nieuwenhuuse,   c. 09 Oct 1627, Brugge Find all individuals with events at this location
   2. Cornelie van Nieuwenhuuse,   c. 30 Aug 1629, Brugge Find all individuals with events at this location
   3. Jan-Baptiste van Nieuwenhuuse,   c. 18 May 1631, Brugge Find all individuals with events at this location,   d. 08 Jun 1673, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 42 years)
   4. Joanna van Nieuwenhuuse,   c. 10 Nov 1633, Brugge Find all individuals with events at this location,   d. 24 Oct 1680, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 46 years)
   5. Margaretha van Nieuwenhuuse,   c. 24 Feb 1636, Brugge Find all individuals with events at this location
  Last Modified 6 Feb 1994 
  Family ID F373  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 2 Marie van der Woude 
  Married 03 Dec 1636  Brugge Find all individuals with events at this location 
  Type: Civil 
  • Jan hertrouwde midts desen vercreghen hebbende dispensatie van onsen heylighen vaeder den Paus van Rome mits wy wat maechsap syn.

   Op 9 januari 1638, mits betalen ter tafele, werd aan Jan geconsenteert te beslapen syne bruyt buyten de landen van den Vryen.

   Uit dit huwelijk zijn ons tien kinderen bekend, ook in St. Jacobskerk gedoopt, uitgenomen de laatste twee van wie de doop in de kathedrale kerk St. Donaes geschiedde. De reden hiervan is wellicht dat Jan, op zijn beurt, erfelijke redenaar van het Proosse geworden was.
  Permanent Record Number 375 
  Children 
   1. Enghel van Nieuwenhuuse,   c. 18 Jan 1639, Brugge Find all individuals with events at this location
   2. Jooris van Nieuwenhuuse,   c. 11 Feb 1640, Brugge Find all individuals with events at this location
   3. Marie-Catharina van Nieuwenhuyse,   c. 05 Sep 1641, Brugge Find all individuals with events at this location,   d. 27 Oct 1693, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 52 years)
   4. Isabella-Therese van Nieuwenhuyse,   c. 09 May 1643, Brugge Find all individuals with events at this location,   d. 24 Dec 1729, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 86 years)
   5. Jooris van Nieuwenhuyse,   c. 12 Dec 1644, Brugge Find all individuals with events at this location
   6. Robert van Nieuwenhuuse,   c. 06 Nov 1646, Brugge Find all individuals with events at this location
   7. Inghel-Philippe van Nieuwenhuyse,   c. 21 Oct 1648, Brugge Find all individuals with events at this location
   8. Jacqueline-Clara van Nieuwenhuyse,   c. 12 Aug 1650, Brugge Find all individuals with events at this location
   9. Jacques van Nieuwenhuuse,   c. 01 Jun 1652, Brugge Find all individuals with events at this location
   10. Cornelis-Robert van Nieuwenhuyse,   c. 20 Nov 1654, Brugge Find all individuals with events at this location,   d. 30 Jun 1706, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 51 years)
  Last Modified 6 Feb 1994 
  Family ID F375  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map
  Link to Google MapsMarried - Type: Civil - 03 Dec 1636 - Brugge Link to Google Earth
  Link to Google MapsDied - 28 Sep 1663 - Brugge Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • Dit gezin woonde te Brugge, in de Oude Zak, op de hoek van Rozendaal, in een huis toebehorende aan Inghel Stoet die gehuwd was met Marie van Nieuwenhuuse, de zuster van Jan, maar die tevens de vader schijnt te zijn van zijn vrouw Anna Stoet.
   Jan, vrijlaat in Camerlyncks Ambacht, is dismeester en kerkmeester van St. Jacobs geweest.

   Op het einde van zijn leven woonde Jan, samen met zijn vrouw, in een huis dat zij in pacht hadden van Heer en Meester Fr. de Blende, tegen 48 fgr. sjaars. Was dat nog altijd hetzelfde huis in de Oude Zak op de hoek van Rozendael maar dat van eigenaar veranderd was of was Jan intussen verhuisd?

   Jan moet een ongeval gehad hebben aan een voet. Twee chirurgyns worden betaald over cureren van een accident op s'overledens voet. Het kwaad moet zich uitgebreid hebben want men spreekt ook van het cureren van s'overledens been. Daarvoor heeft men, onder ander, voor 2-8-0 fgr. brandewijn gebruikt.

   Drie dokters, waaronder dokter Montanus, werden bij de zieke geroepen doch tevergeefs. Jan stierf als redenaar van het Proosse en vrylaat in Camerlincx Ambacht op 28 december 1663.