NieuwenhuizenGenealogyPages
genealogy of the Nieuwenhuizen family
First Name:  Last Name: 
[Advanced Search]  [Surnames]

Jan van Nieuwenhuyse

Male - 1627


Personal Information    |    Notes    |    Sources    |    Event Map    |    All

 • Name Jan van Nieuwenhuyse 
  Nickname Jan 
  Born Brugge Find all individuals with events at this location  [1
  • Uit een notariele akte op 20 juni 1619 verleden voor notaris Hieronymus Griuward te Goes in Zeeland (inv.Las.2046) kunnen wij besluiten dat Livyne van Gheldere op dit ogenblik reeds overleden was, Jan de zorg overlatende van hun vier onmondige kinderen. In deze akte ging het over de erfenis van Margriete van Gheldere, weduwe van Daniel van Speybroeck, wonende ten dien tijde in Middelburg, Zeeland.
   In een andere notariele akte, verleden voor notaris Johan van Rijen te Goes in Zeeland (inv.Las.2052) op 11 juni 1627, verschijnen twee kinderen van Jan en Livyne: Barbara oud omtrent 20 jaar en Jan oud omtrent 26 jaar. Op dit tijdstip schijnt Jan fs Niklaas reeds overleden te zijn.

   Was Goes op Zuid-Beveland waarschijnlijk enige tijd de verblijfplaats van dit gezin, Jan en zijn dochter Barbara hebben rond 1623 zeker tijd te 's Gravenhaeghe gewoond ten huize van notaris Joachim Coop van Groen waarvan de woning waarschijnlijk aan de noordzijde van de Nieuwe Schoolstraat of Zuilingstraat gelegen was.
  Gender Male 
  Occupation Schoolmeester te Middelburg (1610), Goes (1619) 
  Permanent Record Number 228 
  Died Between 1623 and 1627 
  Person ID I228  Nieuwenhuizen Genealogy
  Last Modified 6 Feb 1994 

  Father Nicolays van Nieuwenhuuse,   b. Abt 1529,   d. 02 Jul 1604, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age ~ 75 years) 
  Mother Barbara de Schildere,   b. 16 Jan 1537, Brugge Find all individuals with events at this location,   d. 30 Nov 1599, Brugge Find all individuals with events at this location  (Age 62 years) 
  Permanent Record Number 385 
  Family ID F385  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 1 Livyne van Gheldere,   d. Bef 1619 
  Permanent Record Number 95 
  Children 
   1. Jan Jansz. van Nieuwenhuyse,   b. (??-??-1601),   d. Aft 1649
   2. Barbara van Nieuwenhuyse,   b. (??-??-1607),   d. Bef 1660
   3. Sara van Nieuwenhuyse
  Last Modified 2 Feb 1994 
  Family ID F95  Group Sheet  |  Family Chart

  Family 2 N. N. 
  Permanent Record Number 96 
  Children 
   1. Cornelis van Nieuwenhuyse,   c. 30 Jun 1619, Goes Find all individuals with events at this location
   2. Martinus van Nieuwenhuyse,   c. 12 Nov 1621, Goes Find all individuals with events at this location
  Last Modified 2 Feb 1994 
  Family ID F96  Group Sheet  |  Family Chart

 • Event Map
  Link to Google MapsBorn - - Brugge Link to Google Earth
   = Link to Google Earth 
  Pin Legend  : Address       : Location       : City/Town       : County/Shire       : State/Province       : Country       : Not Set

 • Notes 
  • In het begin van de 17e eeuw is Jan van Nieuwenhuyse fs. Niclaes (zie IIIf in de Vlaamse genealogie) van Brugge naar Zeeland getrokken. Naar onze begrippen geen grote afstand, maar voor die tijd en omstandigheden ver genoeg om een nieuw leven in een nieuw land te betekenen. Of zijn vertrek om zuiver economische redenen plaatsvond, of dat de godsdienstige en politieke gebeurtenissen van die tijd een factor waren, zullen we wel nooit te weten komen. Zeker is, dat hij een carriere als schoolmeester in Middelburg begon en daar reeds in 1610 lid van het gilde was. Dit beroep werd later ook door zijn zoon en twee kleinzoons uitgeoefend.

   Hij was gehuwd met Levina van Geldre, die voor 1619 overleden is.
   In 1619 vinden we hem als schoolmeester te Goes (1). In dat jaar kocht hij een huis aan de westzijde van de haven, dat hij reeds in 1622 weer verkocht heeft (2). Het is niet onmogelijk dat hij hertrouwd is, hetgeen de doop van twee kinderen van een Jan van Nieuwenhuyse te goes in 1619 en 1621 zou verklaren. Zoals eerder vermeld in de Vlaamse genealogie (?) heeft hij in 1623 in Den Haag gewoond, maar daarna is van hem geen spoor meer gevonden.

   Zijn zoon Jan heeft o.m. te 's Gravenpolder gewoond, waar vml. enkele van zijn kinderen geboren zijn. Zijn dochter Jacobmijnken is er blijven wonen. De familie (van) Nieuwenhuyse zette zich echter voort in Ierseke, waar Jan's zoon Huybrecht zich als eerste vestigde. Huybrecht is kennelijk ook schoolmeester geweest, maar bezat toch ook wat land. Zijn zoon Boudewijn was de eerste landbouwer van enige betekenis. Noemt de heer Gaston van Nieuwenhuyse de Vlaamse voorouders een 'ambtenarentak', de Zeeuwen kunnen beter geclassificeerd worden als een familie van schoolmeesters en landbouwers.

   Meer info volgt...

 • Sources 
  1. Genealogie uit 'Van Zeeuwse Stam'.